Numărul persoanelor decedate din cauza inundaţiilor a ajuns la cinci ieri, după ce o femeie din Suceava a fost găsită la patru zile de la dispariţie, iar numărul total al evacuaţilor este de 15.000, a anunţat secretarul de stat în MIRA, Paul Victor Dobre.
„Zona critică este Prutul“, a spus Victor Paul Dobre, precizând că, în amonte de barajul Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, debitul râului este de 3.850 de metri cubi pe secundă. Potrivit lui Dobre, autorităţile au hotărât să deschidă barajul, deversarea controlată urmând să inunde prima incintă îndiguită, cu un debit de 845 de metri cubi pe secundă.
Pentru efectuarea acestor manevre, au fost evacuate preventiv aproximativ 1.000 de persoane din zonele inundabile cuprinse între localităţile Trifeşti, Probota şi Victoria, din judeţul Iaşi, însă autorităţile speră să nu existe probleme, mai ales pentru că digul funcţionează în condiţii foarte bune şi mai există o incintă îndiguită de rezervă.
„La Oroftiana, apele au scăzut mult. La intrarea Prutului în ţară, nu mai există nici o viitură, iar la Rădăuţi, coborâm sub 10 m destul de repede. În amonte şi în aval, în Botoşani, au fost evacuate 1.000 de persoane şi am luat măsuri să nu fie copii, păstori cu turme. 148 de locuinţe au fost distruse, 123 sunt în pericol de prăbuşire, 3.919 sunt afectate, iar 6.826 de gospodării, inundate. Totodată, 8.696 de fântâni nu mai pot fi utilizate“, a declarat ieri Victor Paul Dobre.
Alte 27.140 de hectare de teren agricol şi 3.159 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost distruse, iar 7,2 km din drumurile naţionale, 1.103 drumuri judeţene şi comunale, 1.524 de poduri şi podeţe, 94 de punţi, 39,8 km diguri şi apărări de mal au fost afectate de ape. Numărul persoanelor decedate din cauza inundaţiilor a ajuns la cinci ieri, după ce o femeie din Suceava a fost găsită la patru zile de la dispariţie, iar numărul total al ev