Vineri, DVD-ul cu producţia "Nemuritorii" va putea fi cumpărat împreună cu ziarul "Adevărul" La doi ani după moartea domnitorului român, câţiva viteji din oastea lui Mihai Viteazul duc
Vineri, DVD-ul cu producţia "Nemuritorii" va putea fi cumpărat împreună cu ziarul "Adevărul"
La doi ani după moartea domnitorului român, câţiva viteji din oastea lui Mihai Viteazul duc în ţară steagul Unirii şi o ladă cu pretinsa avere a domnitorului.
"Am vrut să fac o serie de filme despre 13 nemuritori care să apară în epoci diferite", mărturiseşte regizorul filmului. "<> ar fi fost primul dintre ele. Vă aduceţi aminte scena mormintelor care aveau sus, la căpătâi, personajele vii, în picioare lângă cruce, privind la aparatul de filmare?
Momentul cel mai important din istoria românilor a fost Unirea lui Mihai Viteazul (1599-1600). Am ales 13 foşti luptători ai lui Mihai care rămăseseră în Austria. Eu cred că subiectul filmului e sublim prin eroismul acestor oameni. Ei duc steagul lui Mihai şi o ladă cu pretinsa avere a domnitorului, dar care, de fapt, era plină cu pietre."
Străin în propria ţară
"Ajunşi în ţară - continuă el-, sunt omorâţi de armata română unită cu cea turcească. Aceasta e partea politică a filmului. La fiecare film din seria despre care vorbeam, aş fi început cu cei 13 care apar lângă mormintele lor din 1603. Şi aşa, trecând personajele prin diferite epoci, ajungeam până în ziua de astăzi. Era un gând măreţ şi un patriotism adevărat", spune Sergiu Nicolaescu.
Regizorul povesteşte că prin 1948 a cunoscut în familia sa un anumit Renne Cancicov, fost ministru pe vremea lui Antonescu.
Acest om i-a dat o poezie scrisă în închisoare. A pierdut-o, dar îşi aminteşte din ea un singur vers: "Iar pe străzi lozinci străine erau scrise". "Era vorba, explică Nicolaescu, despre un prizonier care se întoarce în ţară şi se simte