» Cetatea taraneasca din Cisnadioara, sat apartinator de orasul Cisnadie, judetul Sibiu, este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania si printre cele mai vechi din aceasta parte a tarii. Zona a devenit locul preferat in care personalitatile judetului isi ridica vile.
Cetatea a fost mentionata pentru prima data in anul 1223, cand regele austro-ungar Andrei II confirma actul prin care capelanul magister Gocelinus le daruia cistercienilor de la Carta bazilica de la Cisnadioara impreuna cu mosia din jur. Se pare ca la acea data bazilica era abia inceputa, fiind construite doar corul si fundatiile navelor. Acest act de donatie este si prima atestare documentara a Cisnadioarei. Sapaturile arheologice vorbesc insa despre o asezare mult mai veche, aflata pe dealul unde a fost ridicata biserica. Initial, biserica fortificata facea parte din avutul Prepoziturii din Sibiu, infiintata in 1188-1191, care a contribuit in buna masura la ridicarea unor asemenea edificii.
Edificiu tipic pentru sasii din Transilvania
Biserica Sfantul Mihail este tipica pentru bazilicile construite in imprejurimile Sibiului. Ea reprezinta prototipul celor mai vechi bazilici sasesti din Transilvania. Biserica din Cisnadioara poseda una dintre putinele fortificatii sasesti anterioare invaziei mongole din 1241. A fost ridicata pe un pinten stancos inalt de 70 metri (Muntele Sf. Mihail), de unde provine si numele bisericii, si a servit adesea in luptele de aparare impotriva tatarilor si turcilor. Fortificatiile constau dintr-o incinta simpla, crenelata, cu drum de straja amenajat exclusiv pentru arcasi si archebuzieri. Biserica are un plan compus din nava centrala flancata de navele laterale, corul patrat, absida principala si cele laterale. In interiorul cetatii au fost amplasate monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor