www.europeana.eu va fi lansat în noiembrie şi va reprezenta biblioteca virtuală a 23 de ţări membre UE Proiectul Comisiei Europene îşi propune să pună la dispoziţia publicului
www.europeana.eu va fi lansat în noiembrie şi va reprezenta biblioteca virtuală a 23 de ţări membre UE
Proiectul Comisiei Europene îşi propune să pună la dispoziţia publicului resursele culturale ale civilizaţiei europene, în format digital.
Biblioteca virtuală a Europei va include material filmat, fotografii, picturi, material sonor, hărţi, manuscrise, cărţi şi ziare. În acest moment, toate cele 27 de ţări membre UE au obligaţia să pună în aplicare proiectul care va fi lansat oficial în luna noiembrie.
Vizibilitate pentru autori
Scopul este, pe de o parte, conservarea patrimoniului cultural al fiecărei ţări şi, pe de altă parte, oferirea unor informaţii culturale semnificative, pentru publicul larg, dar şi pentru specialişti.
Ca avantaje, sunt amintite posibilitatea de acces gratuit la resursele culturale şi vizibilitate pentru deţinătorii de conţinut cultural.
Primele semne de întrebare
Proiectul sună admirabil, numai că, în mintea beneficiarilor acestui nou produs virtual, se nasc tot felul de întrebări: "Va putea fi citit, de pildă, Hemingway, în româneşte?
Dar "Moromeţii", în engleză - o operă care, de altfel, dacă e tradusă, îşi poate pierde 80% din farmec? Vor fi puse la dispoziţie opere complete sau numai selecţii? Cum va fi garantată integritatea operelor, dacă, pentru câştigarea de timp, să zicem, un text va fi scanat cu erori, în loc să fie cules, pentru a fi introdus în baza de date?
Ce facem cu legea drepturilor de autor?
Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), spune că, în cazul de faţă, intervine o altă lege specială, cea a dreptului de autor, şi nu numai în cazul unui t