150 de localitati din sase judete afectate, cinci persoane decedate, maxim 15.834 de sinistrati, majoritatea, 9.000, fiind din Neamt, 207 case distruse, 123 in pericol de prabusire, 3.985 de locuinte afectate, 9.300 de gospodarii inundate, 10.700 fantani dezafectate, 35.084 ha de teren agricol inundat si 3.200 ha de pasuni afectate de viituri - acesta este bilantul efectelor inundatiilor, prezentat, miercuri, de secretarul de stat Victor Paul Dobre.
In aceasta perioada, in satele afectate de inundatii a inceput derularea unor masuri precum vaccinarea populatiei, colectarea animalelor moarte, scoaterea apei din case si curti, cu echipamentele Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.
2.700 reprezinta efectivele armatei si ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), care au actionat in ultimele ore.
Dobre a anuntat ca multi dintre sinistrati vor putea reveni miercuri la casele lor.
In ceea ce priveste debitele raurilor din Moldova, situatia a fost prezentata astfel:
In amonte de Stanca Costesti, apele au scazut foarte mult, la Radauti Prut deja se poate face accesul. In aval de Stanca Costesti, se produce evacuarea in incinta 1, cu efective deplasate marti noaptea.
Prutul este monitorizat in dreptul judetelor Vaslui si Galati.
Nu mai sunt viituri din amonte, in bazinele raurilor din nordul Moldovei, au asigurat oficialii. La Stanca Costesti se exploateaza prin acordul cu Republica Moldova, debitele din acumulare sunt stabilizate si deversarile controlate.
Acumularea este exploatata in siguranta, nu se va produce o viitura cu o cantitate dubla de apa, asa cum se vehiculeaza in presa, a anuntat Petre Stanciu (foto), directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Pe Siret, cotele sunt in scadere, au mai subliniat oficial