Staţia de epurare a apelor din oraşul arădean Pecica va fi reabilitată în următoarele 16 luni Autorităţile arădene şi cele din Nagylak (Ungaria) derulează un proiect comun pentru
Staţia de epurare a apelor din oraşul arădean Pecica va fi reabilitată în următoarele 16 luni
Autorităţile arădene şi cele din Nagylak (Ungaria) derulează un proiect comun pentru îmbunătăţirea calităţii apei râului de la frontiera româno-maghiară.
Sistemul ineficient de epurare a apelor reziduale din Pecica constituie unul dintre factorii majori de poluare a fluviului care traversează zona de la frontiera celor două state.
Progrese insuficiente
În ciuda progreselor făcute în ultima perioadă, autorităţile spun că sunt necesare măsuri suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii apei râului. "În 1972, când m-am mutat la Nagylak apele Mureşului erau atât de poluate din cauza fabricilor din zonă, încât chiar şi să intri în apă era periculos.
În prezent, faptul că fabricile trebuie să respecte normele europene în privinţa protecţiei mediului este un pas înainte. Un alt progres îl reprezintă, totodată, şi faptul că s-a rezolvat problema canalizării în anumite localităţi situate de-a lungul Mureşului", a declarat primarul oraşului Nagylak, Gyarmati Andras.
La rândul său, primarul oraşului Pecica, Iustin Cionca, a afirmat că trebuie acţionat în continuare pentru reducerea poluării.
"Construirea unei staţii de epurare performante se impune cu atât mai mult, cu cât, în ultimul timp, am primit foarte multe plângeri din partea vecinilor maghiari cu privire la poluarea râului Mureş. Sperăm ca iniţiativa noastră să fie preluată şi de alte localităţi", a declarat primarul din Pecica.
Fonduri structurale
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 16 luni, iar valoarea investiţiei este de 800.000 de euro. Edilul din Pecica intenţionează să atr