Viorel Isticioaia-Budura este ambasadorul României în China. A văzut multe în Beijing, un oraş care pentru un român aflat prima dată aici pare a fi din viitor, copleşitor prin clădirile sale gigantice şi moderne. O sofisiticată metropolă science-fiction. N-a fost mereu aşa, cu plasme odihnindu-se leneş în supermarketuri. Pe vremea “revoluţiei culturale”, relaţiile de amor (în spirit socialist multilateral-dezvoltat) se învăţau de la televizoarele parţial color unde rulau în neştire filme româneşti!
Într-o zi, la ambasadorul Isticioaia a venit un chinez care, cu plecăciuni, i-a spus: “Mulţumim României pentru fericirea conjugală”. De care se bucură până azi.
O revoluţie a iubirii
Maoismul presupunea relaţii stricte, tovărăşeşti, între bărbaţi şi femei. “Ciprian Porumbescu”, producţie romantică din care un comunist destoinic pricepea şi cum se ţine de mână o tovarăşă de muncă, i-a schimbat omului viaţa. “Făceam ca în film, spuneam la prima întâlnire ce învăţasem acolo, la a doua - tot aşa…”, i-a mărturisit chinezul. “Românii îi învăţau atunci cum se iubeşte, într-un timp când altcineva nu prea o făcea. Asiaticii, cu sufletul lor aparte, nu pot uita asta”, e convins ambasadorul.
Culese din lumea acesta ca o stare stranie care acum amestecă, imună la manualele de istorie, comunismul cu capitalismul într-un cocktail înfloritor, poveştile diplomatului nu pot fi decât fascinante. Ieri, el a arătat pentru EVZ şi cum se pregăteşte ambasada noastră impunătoare să devină “Casa României” la Olimpiadă. Prezentul e febril, “Casa” încă se “finisează”.
Nadia, sportiv-emblemă pentru UE
Deschiderea oficială va fi pe 6 august, seara, iar balul de “la revedere” şaptesprezece zile mai târziu. Salonul marilor recepţii, unde vor veni şi viitorii noştri campioni pentru acţiuni mediatice, e înţesat de tablourile foş