Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a organizat in primul semestru al acestui an 19 cursuri de calificare, la care au participat 402 persoane, majoritatea fiind someri. Cursurile de formare profesionala au fost organizate in mediul urban cit si in mediul rural.
Potrivit raportului realizat de institutia braileana, in mediul urban au fost organizate urmatoarele cursuri pentru calificare: zidar, pietrar, tencuitor, asfaltator, confectioner, timplar, vinzator, comunicare in limba engleza. In mediul rural au fost organizate cursuri de agricultor, legumicultor, crescator animale. "Avind in vedere cerinta de salariati calificati pe plan local, in continua crestere din cauza migrarii in alte zone ale tarii si in Uniunea Europeana atit a persoanelor angajate cit si a celor aflate in evidenta agentiei, se ajunge la concluzia ca in privinta formarii profesionale a somerilor, raportul dintre cerere si oferta in constructii, industrie usoara, industria constructiilor navale si metalice, industria alimentara, este dificil de echilibrat pe termen scurt si mediu", se precizeaza in analiza realizata de reprezentantii AJOFM.
Analistii din cadrul institutiei brailene au precizat ca exista un raport invers proportional intre aria de localizare a ofertei de loc de munca si mediul de rezidenta al somerilor inregistrati si ca somerii au un nivel redus de scolarizare. In prezent, aproximativ 80% dintre someri nu mai beneficiaza de nici o indemnizatie. "Pentru somerii neindemnizati nu exista pirghii legislative persuasive pentru a-i determina sa urmeze un program de formare profesionala. Interesul scazut al somerilor pentru parcurgerea programelor de formare profesionala se manifesta din cauza salariilor relativ nemotivante din plan local. Somerii cu virsta de peste 50 de ani au fost declarati inapti medical pentru cursurile planificate in domeniu