Bursele din intreaga lume au inregistrat scaderi in ultimele saptamani fiind influentate de temerile de o criza prelungita in sectorul financiar si dezvoltarea economica din ce in ce mai lenta de la nivel global.
Pietele emergente, inclusiv cele din Europa Centrala si de Est (ECE), au fost afectate de scaderile pietelor devzoltate, actiunile evoluand in scadere indiferent de sectorul in care activeaza companiile.
In ciuda caracterului relativ defensiv, titlurile companiilor farmaceutice din regiune au inregistrat o scadere, aliniata la evolutia pietelor din tarile respective, explica analistii Erste Bank. Investitorii au efectuat vanzarii maisve fara a mai tine cont de performantele raportate pentru primul trimestru al anului si nici de factorii de baza, ramasi neschimbati, care au modificat situatia principalilor jucatori din regiune, cum ar fi revenirea puternica fata de anul anterior care s-a inregistrat pe piata farmaceutica din Rusia.
“Febra de crestere a ratei dobanzilor a lovit deja Europa, unde Banca Centrala Europeana a ridicat rata dobanzii cheie la 4,25%. Putem anticipa o incetinire in cresterea economiilor vest-europene. Cresteri ale acestor rate se afla si pe agenda tarilor ECE, iar randamentele obligatiunilor sunt in crestere. In ceea ce priveste gradul minim relativ de indatorare externa al companiilor din ECE, implicatiile asupra rezultatelor lor financiare sunt minime.
Astfel, principalii factori de luat in considerare sunt ratele aplicate libere de riscuri si perspectivele cursurilor de schimb instabile”, declara Vladimira Urbankova, analist al sectorului farma in cadrul Erste Bank.
Fata de estimarilor initiale, aprecierea monedelor din Europa Centrala si de Est fata de euro este mai pronuntata, amplificandu-se mai mult impactul negativ asupra companiilor farmceutice puternic axate pe exporturi, cum ar fi companiile R