Fondul Monetar Internaţional avertizează că pieţele financiare globale rămân "fragile", iar indicatorii de risc sunt încă la un nivel ridicat La un an după declanşarea crizei,
Fondul Monetar Internaţional avertizează că pieţele financiare globale rămân "fragile", iar indicatorii de risc sunt încă la un nivel ridicat
La un an după declanşarea crizei, problemele pieţelor imobiliare sau ale băncilor sunt departe de a fi înlăturate, iar inflaţia complică şi mai mult lucrurile.
Acestea sunt concluziile Raportului de Stabilitate Financiară al Fondului Monetar Internaţional. Instituţia avertizează că sistemul financiar din Statele Unite ale Americii rămâne sub mare presiune, iar economiile emergente ar putea fi şi ele afectate de înăsprirea condiţiilor de creditare de pretutindeni.
Imediat după conferinţa de presă a FMI, bursa de la New York a înregistrat în noaptea de luni spre marţi o scădere cu peste 2%. Acţiunile instituţiilor financiare de pe Wall Street au fost cele care s-au depreciat cel mai mult.
Economiile europene, în pericol
Potrivit directorului FMI, Jaime Caruana, finalul crizei de pe piaţa imobiliară americană nu se întrevede încă, iar inflaţia în creştere ridică şi mai multe probleme în adoptarea unor politici monetare care să ţină preţurile în frâu fără a periclita stabilitatea financiară.
"Considerăm că această piaţă se află încă în centrul turbulenţelor şi unele dintre estimări încă depind de starea pieţei imobiliare", a spus Caruana, citat de Reuters.
Oficialul FMI a adăugat totuşi că scăderea preţurilor la case poate face proprietăţile mai accesibile, fapt care ar putea stabiliza în cele din urmă piaţa americană. În ceea ce priveşte Europa, raportul FMI arată că preţurile caselor au început să scadă şi pe pieţe mai avansate, inclusiv Spania, Irlanda şi Marea Britanie, şi atrage totodată atenţia că s