Preţul barilului de petrol a coboråt vizibil în ultimele două săptămåni, ajungånd la 125 de dolari pe baril, de la maximul de peste 147 de dolari, ieftinire care a restabilit calmul în råndul investitorilor. Echilibrul pieţelor internaţionale dă semne de revenire. Dolarul american reuşeşte să îşi recupereze stabilitatea faţă de moneda europeană şi chiar să cåştige cåteva procente în faţa yenului japonez. Intrarea în perioada concediilor
Preţul barilului de petrol a coboråt vizibil în ultimele două săptămåni, ajungånd la 125 de dolari pe baril, de la maximul de peste 147 de dolari, ieftinire care a restabilit calmul în råndul investitorilor.
Echilibrul pieţelor internaţionale dă semne de revenire. Dolarul american reuşeşte să îşi recupereze stabilitatea faţă de moneda europeană şi chiar să cåştige cåteva procente în faţa yenului japonez. Intrarea în perioada concediilor pentru majoritatea participanţilor de pe pieţele de capital duce la calmarea agresivităţii speculatorilor axaţi pe materii prime. Preţul aurului evoluează în aceeaşi direcţie, scăderea ducånd cotaţia sub valoarea de 920 de dolari pe uncie.
Ieftinirea petrolului are, evident, efecte benefice pentru economiile din întreaga lume. Preţul mai mic al aurului negru se traduce prin eliminarea presiunilor inflaţioniste, indicator care îngrijorează atåt în Europa, cåt şi în Statele Unite ale Americii. Dar pentru eliminarea pericolului inflaţionist este necesar ca preţul petrolului să şi rămånă la actualele valori. Evoluţia pånă la sfårşitul anului este, însă, imposibil de prognozat, mai ales în condiţiile în care mulţi analişti şi reprezentanţi ai industriei petroliere s-au grăbit să anunţe cotaţii de pånă la 170 de dolari pe baril pentru următoarea perioadă.
Petrolul ieftin are nevoie de revigorarea burselor
Cauzele deprecierii cotaţiei petrolului din ultimele două săptămåni pot