Acces limitat la internet pentru jurnalişti, deşi li se promisese libertate
Toţi oaspeţii vor fi spionaţi, chiar dacă sunt cazaţi în hotelurile străine
Deşi mai e doar o săptămână până la începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing, autorităţile chineze fac tot posibilul pentru a „răsuci şurubul” cenzurii şi al controlului total. Cu toate că au promis în repetate rânduri că vor renunţa la restricţionarea internetului pe perioada Olimpiadei, chinezii au revenit ieri asupra acestei chestiuni, anunţând că presa acreditată la evenimentul sportiv va avea doar un acces „suficient” la internet. Sun Weide, purtător de cuvânt al Comitetului de organizare a JO, a confirmat că jurnaliştii nu vor avea acces la paginile sau site-urile care conţin informaţii despre mişcarea spirituală Falungong, interzisă în China, şi nici la alte site-uri “sensibile”.
Kevan Gosper, preşedintele Comisiei pentru presă a Comitetului Olimpic, anunţase anterior că accesul celor 21.500 de jurnalişti acreditaţi la Olimpiadă va fi “deschis”. “Am înţeles că unii oficiali ai Comitetului Olimpic au negociat cu chinezii ca unele pagini de internet sensibile să fie blocate, pe motiv că nu au legătură cu Jocurile Olimpice”, a detaliat el. Jurnaliştii străini aflaţi la Beijing s-au plâns deja că nu pot accesa site-urile organizaţiei Amnesty International, ale posturilor BBC şi Deutsche Welle şi ale cotidienelor Apple Daily din Hong Kong şi Liberty Times din Taiwan, precizează Mediafax.
„Victima” internetului
Organizaţia Human Rights - China, a cărei pagină de internet este probabil inaccesibilă chinezilor, a anunţat ieri că un profesor chinez a fost trimis de autorităţi într-un lagăr de muncă forţată după ce a postat pe internet fotografii ale şcolilor ce s-au prăbuşit ca urmare a masivului cutremur care a lovit provincia Sichuan în luna mai. Liu Shaokun este a treia per