Fructele si legumele proaspete, sucurile din fructe, nectarurile din fructe, painea, produsele de panificatie, patiserie si de cofetarie, care, prin natura lor, sunt consumate in 24 de ore, etc. vor fi puse pe piata numai insotite de termene de valabilitate clare, potrivit unei hotarari a Guvernului.
Executivul a aprobat completarea si modificarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor livrate consumatorului final, fiind vizata protectia consumatorului. Normele se aplica si restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie. Alimentele nepreambalate, "prezentate spre comercializare consumatorului final sau operatorilor economici care prepara hrana pentru populatie sau alimentele ambalate la locurile de vanzare la cererea cumparatorului sau preambalate in vederea vanzarii imediate trebuie sa aiba inscrise denumirea, data durabilitatii minimale sau data-limita de consum, inscrierea acestora facandu-se pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma, fara risc de confuzie".
Masurile prevad si inlesniri de la normele initiale, pentru alimentele provenite din spatiul comunitar si/sau extracomunitar fiind admisa utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este fabricat si comercializat in tara producatoare din spatiul comunitar si/sau extracomunitar.
De asemenea, in cazul in care denumirea produsului nu-i permite consumatorului sa cunoasca natura reala a alimentului si sa-l distinga de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comerciala trebuie sa fie insotita de o alta informatie descriptiva care sa apara in vecinatatea acesteia.
Daca alimentul se diferentiaza in mod esential de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire in ce priveste compozitia sau fabricatia, potrivit actului normativ, in mod exceptional, nu se utilizeaza denumirea co