Criza financiară internaţională, determinată în principal de piaţa subprime (a creditelor ipotecare cu riscuri mari) a lovit, pe lângă profiturile marilor grupuri financiare, şi pieţele imobiliare şi, de aici, averea populaţiei. Cât de mare este paguba? Statisticile băncii centrale americane, Fed, arătau că, în perioada martie 2007 - martie 2008, gospodăriile din SUA au sărăcit cu 1.700 de miliarde de dolari. Scăderea avuţiei nete provine din reducerea atåt a valorii
Criza financiară internaţională, determinată în principal de piaţa subprime (a creditelor ipotecare cu riscuri mari) a lovit, pe lângă profiturile marilor grupuri financiare, şi pieţele imobiliare şi, de aici, averea populaţiei. Cât de mare este paguba?
Statisticile băncii centrale americane, Fed, arătau că, în perioada martie 2007 - martie 2008, gospodăriile din SUA au sărăcit cu 1.700 de miliarde de dolari. Scăderea avuţiei nete provine din reducerea atåt a valorii imobilelor deţinute, cåt şi a depozitelor la bănci şi a plasamentelor în acţiuni sau fonduri de investiţii. În ceea ce priveşte valoarea proprietăţilor imobiliare, Comitetul Economic al Senatului SUA estima că pierderile vor însuma 1.144 de miliarde de dolari în 2008, iar pe toată perioada 2007-2009 se va ajunge la peste 2.600 de miliarde de dolari.
Mulţi pot spune însă că averea imobiliară a populaţiei este un simplu indicator statistic. Argumentul acestora este că deciziile şi comportamentul unei persoane vor fi prea puţin afectate dacă valoarea imobilului urcă sau scade cu 10%, atåta timp cåt proprietatea respectivă nu face obiectul unei tranzacţii.
Însă studiile efectuate de numeroase bănci centrale, de la cea din SUA la Banca Centrală Europeană (BCE) pånă la cea din Noua Zeelandă, indică exact contrariul. Înclinaţia marginală spre consum determinată de averea imobiliară este între 4% şi 7%. Adică, dacă valoare