De la jandarmii înarmaţi cu lopeţi până la voluntarii care adună ajutoare, mii de români au sărit în sprijinul oamenilor afectaţi de inundaţii.
1 /.
Din cauza debitului mare al Prutului şi al Siretului, hidrologii au hotărât să prelungească avertizarea de cod roşu până miercuri, la ora 16.00.
Între timp, aproximativ 2.000 de jandarmi şi poliţişti se luptă, de zile întregi, alături de sinistraţi, să înlăture efectele inundaţiilor devastatoare din nordul ţării. Mobilizarea şi încăpăţânarea acestora este completată de gesturi emoţionante. Locanicii din Rast, care au primit ajutoare din toată ţara acum doi ani ca să-şi refacă viaţa după inundaţiile din Dolj, au început acum să strângă ajutoare pentru sinistraţii din Moldova. Puşcăriaşii din Botoşani şi-au donat, în acelaşi scop, porţia de pâine. Mitropolia Moldovei a început o colectă în bani şi materiale de construcţii. Până şi ucrainenii, şi ei loviţi de acelaşi potop, au înţeles că trebuie să conlucreze cu hidrologii români şi le-au permis, ieri, accesul pe teritoriul Ucrainei.
Mobilizarea şi solidaritatea de la nivelul populaţiei i-a cuprins şi pe politicieni, care par să fi lăsat certurile deoparte cel puţin pe perioada codului roşu şi să se intereseze de soarta oamenilor.
ÎN LINIA ÎNTÅI
Forţa de intervenţie în zonele inundate: 2.000 de oameni
Secretarul de stat a anunţat ieri că s-a lucrat cu un efectiv de 1.884 de oameni, dintre care 1.006 angajaţi ai MIRA. Alte 300 de persoane, în special din judeţele din apropiere, sunt în drum spre Iaşi.
SUCEAVA. Două case din zonă au fost deja evacuate după ce muntele a început să se prăbuşească în comuna Brodina. La faţa locului au venit specialişti de la Apele Române şi un geolog pentru identificarea soluţiilor pentru stabilizarea versantului. La Broşteni s-au deplas