Cercetatorii britanici au dezvoltat un medicament numit Rember, care ar putea opri evolutia maladiei.
Un nou medicament, numit Rember, a facut ca simptomele maladiei Alzheimer sa se amelioreze la 81% dintre batranii care au primit acest produs timp de 50 de saptamani. Medicamentul, aflat acum in teste, a fost descoperit din greseala acum 20 de ani si ar putea fi disponibil in farmacii pana in 2012, potrivit specialistilor britanici care l-au pus la punct, citati de BBC News. Rember ataca o proteina care distruge celulele din creier si ar putea fi de doua ori mai eficient decat tratamentele disponibile in prezent.
Memorie mai buna pentru bolnavi
Bolnavii care au fost inclusi in studiul ce testeaza eficienta noului medicament au fost impartiti in patru grupe, carora li s-au dat diferite doze de medicamente: 30, 60 sau 100 de mg ori un Placebo. Doza de 60 de mg a produs cele mai evidente efecte. Dupa 19 luni, oamenii de stiinta nu au observat niciun declin semnificativ la pacientii care au luat Rember, indiferent daca stadiul bolii era incipient sau mediu. Simptomele bolii s-au agravat in schimb la bolnavii care au luat Placebo. Studiul a mai indicat ca efectele medicamentului se vad cel mai bine in partea creierului responsabila cu memoria.
De doua ori mai eficient decat medicamentele actuale
Tratamentele din prezent au ca scop combaterea unei proteine din creier, beta-amyloida, despre care se stie ca duce la formarea plagilor. Studiul acesta arata ca targetarea proteinei Tau, cea care duce la distrugerea celulelor din creier, ar da rezultate mai bune. „Pentru prima data am demonstrat ca este posibil sa stopam progresia bolii“, a declarat Claude Wischik, de la Aberdeen University, in cadrul unei conferinte internationale despre Alzheimer.
Intetegral in Evenimentul Zilei Cercetatorii britanici au dezvol