Inteligenţa artificială, dotată cu reacţii şi sentimente umane. Sursa: AFP
Muzeul de Ştiinţă din Londra a profitat de lansarea filmului de animaţie cu roboţi „Wall-E“, cea mai recentă creaţie a studiourilor Pixar, pentru a prezenta publicului o expoziţie numită „Emotibots“, care are drept vedete mai multe maşinării capabile a reacţiona emoţional la comportamentul uman. „Oamenii ştiu de existenţa inteligenţei artificiale, dar percepţia lor este că roboţii sunt automate industriale reci sau compilatoare de cifre“, apreciază David McGoran, profesor de robotică la Universitatea Bristol.
„Dar în cursul ultimilor ani s-a dezvoltat un nou teritoriu în care roboţii au devenit exact opusul acestei percepţii“, a adăugat el, în prezentarea „Heart Robot“, o păpuşă robotizată flexibilă, programată să răspundă la sunete, atingere şi mişcări în proximitate. Roboţelul, care seamănă cu personajul Gollum din trilogia „Stăpânul Inelelor“, are după cum sugerează şi numele său o „inimă“ la vedere - un beculeţ roşu care pulsează mai rar sau mai des, în funcţie de „starea de spirit“.
Tratat mai dur, cu mişcări bruşte sau cu strigăte, Heart Robot devine „încordat“: corpul i se rigidizează, mâinile i se încleştează, iar ochii îi clipesc alarmaţi. Odată obişnuit cu o persoană, roboţelul se relaxează, începe să clipească languros, iar „pulsul“ îi revine la valori „normale“.
Un „coleg“ de expoziţie al lui Heart Robot, „icHexapod“, pare ameninţător cu forma sa de păianjen, dar este inofensiv şi, pe deasupra, capabil să recunoască trăsături şi expresii faciale umane.