Odata cu aderarea tarii noastre la structurile europene au fost introduse si norme de calitate ce trebuie respectate de catre cei ce activeaza in domeniul producerii si comercializarii produselor agro alimentare. In cazul comercializarii legumelor si fructelor, o sarcina importanta are inspecttia de legume si fructe, preocuparea principala fiind cea de supraveghere si control asupra calitatii.
Nivele de calitate
Potrivit stass-urilor elaborate de Uniunea Europeana si preluate de catre Romania, in ceea ce priveste clasa de calitate a bananelor aceasta poate fi de trei tipuri. Clasa de calitate extra, calitatea intai si a doua. Tot ce se incadreaza in afara acestor calitati sunt interzise pentru comercializare.
În cazul bananelor mai coapte, suma petelor de pe suprafata bananei trebuie sa nu depaseasca 1 cm patrat pentru cele din clasa de calitate extra, 2 cm patrati pentru calitatea I, respectiv 4 cm patrati pentru clasa II. Cele care depasesc aceasta suprafata sunt interzise pentru comercializare.
Perisabilitate ridicata
In cazul legumelor si fructelor, in special a celor din import, poate exista un grad mare de deteriorare. Deteriorarea apare ca urmare a schimbarii bruste a temperaturii de pastrare. In cazul bananelor, problema o reprezinta socul termic. Depozitarea bananelor se face la plus doua pana la patru grade in depozite frigorifice. În caz contrar acestea nu vor rezista. Unii comercianti prefera sa scada pretul în momentul în care bananele nu mai sunt proaspete. În mod normal, acestora le este interzisa aceasta practica întrucât calitatea fructelor respective nu se mai incadreaza in clasele de calitate necesare comercializarii.
„Daca un fruct, are deja patru centimetrii patrati cu pete inseamna ca in urmatoarele 5 sau 6 ore va avea de zece ori mai multe pete. Procesul de depreciere la legume si fructe este foarte mare. P