ONG-urile italien şi sindicatele au participat la o conferinţă socială pe tema amprentării ţiganilor români. Pe 29 iulie 2008, la masa rotundă, sindicaliştii au afirmat că ei au
ONG-urile italien şi sindicatele au participat la o conferinţă socială pe tema amprentării ţiganilor români. Pe 29 iulie 2008, la masa rotundă, sindicaliştii au afirmat că ei au intervenit pe lângă prefectul oraşului, Gian Valerio Lombardi, pentru ca amprentarea rromilor să nu se mai facă.
Corrado Mandreoli, responsabilul Biroului de Politici Sociale, a calificat ca fiind jignitoare "intrarea în taberele ţiganilor la ora 5.00 dimineaţa, cu militari, cu lumini artificiale". În prezent, la Milano, datorită acestei luări de poziţie a ONG-urilor italiene, recensământul continuă, dar ţiganilor nu li se mai iau amprentele.
Romulus Popescu, preşedintele Asociaţiei Românilor în Italia, fiind întrebat dacă a intervenit alături de asociaţiile de voluntariat italiene în chestiunea amprentării, a răspuns: "Pe mine nu m-a contactat nimeni în legătură cu această problemă."
Dincolo de răspunsul oficial, ca simplu cetăţean, Popescu a afirmat: "Dacă i-ar duce într-un loc închis, dacă i-ar deporta, dacă ar da foc taberelor aş fi contra, dar amprentarea nu este denigrantă atâta timp cât tu eşti o persoană cinstită. Oricum, ni se vor lua amprentele tuturor în viitor şi măsura ne va oferi o garanţie împotriva terorismului", a adăugat Romulus Popescu.