Un secret pentru a crea o zonă de interes estetic este utilizarea elementelor constructive sau decorative din piatră naturală.
Adeseori trecem pe lîngă o construcţie, vizităm un interior, parcurgem o alee fără să le băgăm în seamă, fără ca nimic să ne atragă atenţia în mod special. Acestea nu sînt nicidecum urîte sau neplăcute vederii, dar nu conţin nimic din ce ar putea focalize privirea. Un secret pentru a crea o zonă de interes estetic este utilizarea elementelor constructive sau decorative din piatră naturală.
Fiinţa umană pare a fi organic şi ancestral legată de cîteva elemente naturale cum sînt lemnul sau piatra. Marile construcţii ale Antichităţii, care au trecut cu bine examenul trecerii timpului, pentru că le admirăm şi astăzi, mai bine sau mai rău conservate, dar la fel de impresionante, s-au făcut aproape exclusiv din piatră naturală. Ea s-a păstrat peste vremuri datorită calităţilor proprii, fără a fi supusă la nici un fel de tratamente de protecţie de care dispune omul modern.
Arhitecţi, designeri
Şcollie de arhitectură contemporane au departamente strict specializate în utilizarea pietrei atît ca element strict constructive, cît şi ca piesă cu valenţe decorative. În unele zone, prin tradiţie milenară, piatra este venerată şi absenţa ei din casă ori din grădină este de neconceput, cea mai bună demonstraţie în acest sens fiind felul în care este valorificată în arhitectura niponă.
Designerii de interior sau peisageri au şi ei pe planşete proiecte dedicate pietrei şi care speculează impactul acestui material asupra fiinţei umane. Aria de utilizare este greu de limitat, iar funcţiunile sînt diverse şi mereu diversificate. Piatra naturală poate avea consistenţe, culori, venaturi, nuanţe diferite. Ea poate fi utilizată în stare aproape brută, dar poate fi şi prelucrată extrem de complex fără să îşi piardă nimic din valoa