Piata legumelor si a fructelor este estimata pentru acest an la aproximativ un miliard de euro, dintre care doar 400 mil. euro reprezinta productia interna.
Consumul anual de legume si fructe ajunge la un milion de tone, aproximativ 60% dintre acestea fiind reprezentate de produse din import, potrivit jucatorilor din domeniu.
"600.000 de tone de legume si fructe vin in fiecare an din import si asta pentru ca pe segmentul de fructe productia romaneasca acopera doar 15% din necesarul de consum, in timp ce legumele intre 40% si 60% din necesar, in functie de perioada anului", a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv.
Datele Ministerului Agriculturii arata ca Romania poate produce anual circa 4,9 milioane de tone de legume si fructe, din care 45% legume, struguri pentru masa - 15% si fructe - 40%. Valoarea productiei de fructe si legume in 2006 a reprezentat 3,09% din PIB, adica 2,9 mld. euro (1,96% in cazul legumelor si 1,13% in cazul fructelor).
La nivel national, suprafata destinata segmentului de legume, fructe si struguri de masa este de pana la 600.000 de hectare, dar specialistii spun ca aceasta este in declin, chiar daca in ultimii ani s-a plantat intensiv.
"Anul trecut producatorii au fost afectati de seceta, iar in 2008, chiar daca prognoza favorizeaza productia, au fost tergiversari ale actelor normative cu privire la sprijinul financiar, ceea ce i-a determinat pe agricultori sa renunte la suprafete alocate culturilor cu legume. Nu au avut incredere ca vor primi banii si nu au vrut sa riste", este de parere presedintele patronatului Romconserv. Producatorii de legume si fructe au primit anul trecut subventii in valoare de 50 de euro/ha de la Comisia Europeana. Cei care au reusit sa isi faca proiecte au putut aplica pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, banii urmand sa vina in a doua par