Aşteptările pentru inflaţia din luna iulie nu sunt confirmate. Totuşi, inflaţia anualizată va depăşi 9%, ceea ce pune în pericol graficul de adoptare a euro. Inflaţia din luna iulie a
Aşteptările pentru inflaţia din luna iulie nu sunt confirmate. Totuşi, inflaţia anualizată va depăşi 9%, ceea ce pune în pericol graficul de adoptare a euro. Inflaţia din luna iulie a fost protejată de întărirea leului.
"Anticipez că inflaţia pe luna iulie se va situa sub 1%", ne-a declarat Ion Ghizdeanu (foto), preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Nivelul acesta nu pare să fie atât de mare cum s-ar fi putut aprecia la începutul lunii iulie. Analiştii financiari considerau că aceasta va fi luna de foc a inflaţiei pentru acest an.
Inundaţiile nu vor agrava abaterea
Scumpirile de preţuri la gaze, curent electric şi accize la care s-au adăugat efectele majorărilor de preţuri ale carburanţilor lăsau impresia că în luna lui cuptor inflaţia va depăşi lejer un procent.
Nu s-a întâmplat aşa deoarece leul s-a apreciat în luna iulie cu 3,1%, iar semnele anului agricol bun s-au adeverit.
Cursul de schimb leu/euro are o pondere importantă în coşul de consum, fiind prezent în calculul tarifelor de telefonie sau în preţurile medicamentelor. De asemenea din declaraţiile producătorilor a reieşit că preţurile produselor agroalimentare au scăzut.
Anul bun agricol s-a putut vedea şi prin abundenţa de pe tarabe, legumele şi fructele ieftinindu-se în această perioadă. Menţinerea inflaţiei la un nivel subunitar nu este o ştire bună decât din perspectiva anticipărilor alarmiste.
În fapt un procent, fie şi de 0,8%, face ca inflaţia anualizată, iulie la iulie, să se situeze peste 9%.
Estimarea "Adevărul" este că inflaţia decembrie la decembrie va depăşi 6%, iar media anuală se va duce spre 8%.
Ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale