Sute de şcoli din Transilvania sunt neautorizate sanitar din cauza lipsei apei potabile Situaţia din Cluj este simptomatică pentru tot Ardealul: principala cauză a neautorizării sanitare a
Sute de şcoli din Transilvania sunt neautorizate sanitar din cauza lipsei apei potabile
Situaţia din Cluj este simptomatică pentru tot Ardealul: principala cauză a neautorizării sanitare a şcolilor este absenţa apei potabile.
Un control făcut luna trecută de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Cluj arată că doar 54 la sută din unităţile de învăţământ preuniversitare din judeţ pot primi autorizaţia sanitară de funcţionare.
Unităţile neautorizate provin din mediul rural, în proporţie de 81 la sută. În ciuda numeroaselor avertismente, doar patru la sută din şcolile neautorizate anul trecut au trecut examenul în această vară. Şeful ASP Cluj, medicul Nicolae Deleanu, ne-a declarat că de vină sunt primarii: "Preferă să dea sute de milioane pe diverse petreceri locale şi nu fac periodic analiza apei curente". În acest moment, în tot judeţul, doar şase comune au un contract de analiză periodică a apei din şcolile arondate.
Alte probleme relevate sunt lipsa canalizării, degradarea clădirilor şi acoperişurilor, tâmplăria şi mobilierul distruse, încălzirea necorespunzătoare (sobe metalice sau de teracotă) care nu asigură confortul termic.
Deleanu ne-a declarat că va repeta controlul peste o lună, când se estimează că numărul autorizaţiilor ar putea creşte cu încă cinci procente. "Din toamnă, vom amenda primarii din comunele care nu asigură apă potabilă curentă, cu până la 10.000 de lei", ameninţă şeful ASP Cluj.
O soluţie: dozatoarele
În lipsa apei potabile curente, unii primari au introdus sistemul dozatoarelor de apă plată. "Avem de un an apă plată în şcolile din comună, la dozator", ne-a declarat Petrică Toadere, primarul comunei Căl