Zeci de miliarde de metri cubi de gaz toxic otrăvesc apele Mării Negre. În adâncurile lipsite de oxigen, producţia hidrogenului sulfurat nu încetează nicio clipă, o specie de bacterii
Zeci de miliarde de metri cubi de gaz toxic otrăvesc apele Mării Negre. În adâncurile lipsite de oxigen, producţia hidrogenului sulfurat nu încetează nicio clipă, o specie de bacterii anaerobe îmbogăţind permanent zăcământul de o mare valoare energetică.
Dacă ar fi extras, prin arderea lui într-o termocentrală, s-ar putea genera cel puţin 4.000 de megawaţi, obţinându-se în plus cantităţi imense de sulf coloidal şi apă grea.
Hidrogenul sulfurat dizolvat în apele mării are o putere calorică mai mare decât metanul şi se aprinde imediat ce intră în contact cu oxigenul atmosferic.
Din acest motiv, dacă un cutremur l-ar elibera din adâncuri, Marea Neagră ar putea fi aruncată în aer de o explozie colosală. Exploatarea acestui gaz poate asigura independenţa energetică a României şi ar curăţa apele mării de o substanţă care ucide vieţuitoarele.
Exploatarea hidrogenului sulfurat dizolvat în apele de adâncime ale Mării Negre ar putea asigura necesarul energetic al României pentru cel puţin 50 de ani
Zăcăminte asemănătoare din fiordurile Norvegiei sunt folosite la producerea apei grele. Prin aprinderea acestei substanţe, Marea Neagră ar putea fi "detonată".
Adâncul Mării Negre este un uriaş rezervor de hidrogen sulfurat, spun specialiştii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea. Acest gaz solubil în apă arde uşor în contact cu oxigenul atmosferic şi are o putere calorică mai mare decât cea a gazului metan.
Cercetătorii au estimat, încă de acum câteva decenii, că pungile de hidrogen sulfurat constituie un real pericol dacă nu sunt utilizate. Pe lângă faptul că v