Rostind cateva adevaruri simple, Comisia Europeana si-a depasit in mod salutar prerogativele ca sa salveze un om, pe Daniel Morar, din malaxorul aberant pornit de adversarii DNA. Pana la urma, da, oamenii fac institutiile. Nu exista institutii eficiente in sine, ci conducatori puternici sau slabi, profesionisti sau ageamii, curajosi sau fricosi, liberi sau controlati, sub care lucrurile merg bine sau prost. Teoria ca o institutie functioneaza cand dovedeste ca nu depinde de oameni opereaza cu o sinistra frauda logica. Bunul simt spune ca schimbi un conducator apreciat ca performant doar daca vrei sa distrugi o institutie.
Raportul UE, cu toate laudele aduse DNA, a lasat totusi o portita, fortata cu berbecele argumentelor aberante de catre unii politicieni de la PNL si PSD, de unii analisti-clantai si chiar de ministrul justitiei. Adica, bun, raportul a laudat activitatea DNA ca institutie, dar n-a zis nimic de Morar. Si au tinut-o asa, gaia-matu, cu teorii una mai ticaloasa decat alta:
Morar poate fi zburat, nu apare in raport. DNA dovedeste ca merge bine cand nu atarna de un nume. La fel au spus cand au executat-o pe Macovei. Nimeni nu-i de neinlocuit, nu moare justitia fara ei, bla bla bla. L-am auzit inclusiv pe ministrul justitiei, Catalin Predoiu, predicand teoria asta bizara, ceea ce ridica mari semne de intrebare asupra bunei sale credinte. Inclusiv dinspre Bruxelles vin, pe surse, astfel de mesaje ciudate.DNA n-a performat, n-are condamnari definitive in instanta. O porcarie de maxima rea credinta. Responsabilitatea pentru absenta condamnarilor revine exclusiv judecatorilor, parlamentarilor si Curtii Constitutionale, care au facut totul ca sa blocheze marile dosare de coruptie. Cum ar veni, analistii-clantai si politicienii vad negru acolo unde Comisia vede alb.
Spre ghinionul celor de la PNL si PSD, spre dezamagirea unor a