Dieta mediteraneeană - bazată pe legume, fructe şi ulei de măsline - a pierdut competiţia cu produsele fast-food până şi în Grecia, locuitorii acestei ţări fiind cei mai graşi din Uniunea Europeană, relevă un raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
În prezent, 56% dintre cetăţenii UE sunt supraponderali, iar 15% - obezi, reaminteş te cotidianul britanic „The Independent“. Situaţia este însă mult mai îngrijorătoare în Grecia, unde trei pătrimi din populaţie este supraponderală şi peste 25% obeză.
Cu probleme asemănătoare se mai confruntă Finlanda (63,8% supraponderali, 18% obezi), Germania (63,7% supraponderali, 19,7% obezi), dar şi alte ţări unde dieta mediteraneeană a avut multă vreme mare succes: Portugalia (55,5% supraponderali, 13,1% obezi), Spania (55,7% supraponderali, 15,6% obezi) sau Italia (51,9% supraponderali, 12,2% obezi).
Vinovate sunt, în principal, lanţurile de supermarketuri şi restaurantele fast-food. Nu doar în Europa, ci şi în nordul Africii şi în unele zone din Asia, oamenii consumă produse alimentare „prea grase, prea sărate şi prea dulci“, explică Josef Schmidhuber, economist în cadrul FAO. Astfel, Spania, Grecia şi Italia sunt cele mai mari consumatoare de lipide din Uniunea Europeană, se mai arată în raportul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură. Potrivit acestuia, europenii gătesc din ce în ce mai rar acasă şi duc o viaţă sedentară, ceea ce contribuie semnificativ la creşterea numărului celor care au probleme cu kilogramele.