În Satul Olimpic, românii s-au obişnuit cu viaţa din China. Ei caută sălile de internet pentru a intra pe Yahoo! Messenger şi mănâncă orezul cu lingura. Sursa: Andrei Crăciun
Olimpiada de la Beijing are toate şansele să fie cea mai spectaculoasă din istoria modernă a Jocurilor. Chinezii au pus pe picioare o infrastructură fabuloasă, iar Satul Olimpic nu putea fi piesa ciobită din acest puzzle gândit să satisfacă orgoliul unei naţiuni însetate de glorie.
„Olympic village“ este o oază de linişte bine controlată de voluntarii care stau în poziţie de drepţi lângă blocurile-hotel rezervate fiecărei delegaţii. „Este cel mai modern sat de până acum“, spun, la unison, veteranii Olimpiadelor, care n-au ratat Atena 2004 şi Sidney 2000.
Puţină, foarte puţină engleză
Pentru un jurnalist, intrarea aici este însă o probă a unei voinţe de oţel. Regulile sunt stricte şi complicate şi nicio abatere nu este permisă. Chinezii sunt binevoitori, dar incapabili să-şi materializeze amabilitatea, lovindu-se, brutal, de bariera lingvistică. La întrebarea „Do you speak english?“, mai toţi răspund „a little“ („puţin“) şi „a little“ rămâne. E cam tot ce ştiu. Delegaţia României locuieşte în corpul de clădiri „A 12“, vizavi de cea a Belarusului, şi în stânga Uzbekistanului.
Românii au nouă asistenţi chinezi, dintre care patru sunt vorbitori de română. Există însă şi neplăceri. China a anunţat că va restricţiona accesul presei la internet în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Câţiva dintre jurnaliştii străini aflaţi deja la Beijing s-au plâns că nu pot accesa siteurile organizaţiei Amnesty International, posturilor BBC şi Deutsche Welle, precum şi ale cotidienelor „Apple Daily“ din Hong Kong şi „Liberty Times“ din Taiwan.
De la introducerea internetului în China, autorităţile de la Beijing au pus la punct un sist