Coalitia pentru o Guvernare Curata le-a propus partidelor sa se angajeze in scris ca in preajma alegerilor nu vor modifica DNA sau ANI dupa bunul plac si ca vor respecta sfaturile Comisiei Europene privind Justitia. PNL si PSD resping ideea, acuzand o manevra cu iz prezidential.
Coalitia pentru o Guvernare Curata, formata din mai multe organizatii ale societatii civile, le-a propus partidelor sa semneze un pact "pentru statul de drept". Constatarile Raportului pe Justitie al Comisiei Europene (CE) arata ca anticoruptia din Romania este sustinuta de anchetele Departamentului National Anticoruptie (DNA), ale Parchetului General si, in stadiu incipient, de Agentia Nationala de Integritate (ANI), dar este impiedicata de Parlament si de lipsa vointei politice. Astfel, Coalitia le propune partidelor sa se angajeze ca in preajma alegerilor nu vor sustine sau impune modificari institutionale sau de personal la DNA, Parchet sau ANI si ca vor sustine adoptarea unui nou Cod Penal si de Procedura Penala lipsit de amendamentele criticate de CE, care ar impiedica anchetele.
In timp ce PD-L ar semna un asemenea pact, PNL si PSD par mai interesate de traditionala lupta politica cu presedintele Traian Basescu decat de mersul Justitiei in spirit european. Ele resping categoric ideea, argumentand ca nu trateaza cu "partizanii" lui Basescu si ca pe alocuri nu sunt de acord cu Raportul CE.
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu spune ca un astfel de pact nu se justifica: "Nu te poti angaja sine die sa nu operezi schimbari la DNA, pentru ca, in opinia mea, aceasta nu functioneaza bine. S-a vorbit in Raport de continuitatea si functionalitatea DNA, dar asta nu presupune sa fie condus de un agent politic al PD-L si al lui Traian Basescu". Pe langa aceasta, Antonescu mai este deranjat de simpatiile politice ale Coalitiei care propune pactul. "PNL va fi deschis la