Ingrijorarea BNR cu privire la evolutia inflatiei si frica de un deficit buget mare au fost principalele motive care au determinat banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara, afirma analistii, fara sa ascunda ca au fost surprinsi de aceasta d
In comunicatul emis dupa sedinta Consiliului de Administratie, BNR subliniaza riscurile generate de cresterea rapida a salariilor, peste castigurile de productivitate, dar si de relaxarea politicii fiscale in perioada electorala.
Decizia BNR este greu de explicat, in opinia analistilor, in conditiile in care nimic substantial nu s-a schimbat de la ultima sedinta a BNR si nu a intervenit nicio informatie noua care sa justifice aceasta majorare.
"Nu avem date care sa explice o astfel de decizie a bancii centrale. Politica monetara este deja foarte restrictiva, in conditiile in care vor intra in vigoare in curand si norme administrative de restrictionare a creditarii. Inflatia este de asteptat sa scada in lunile urmatoare, incepand cu august si restrictivitatea politicii monetare va creste automat", apreciaza directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
BNR arata in comunicatul emis ca a luat in calcul si nevoia de a stimula economisirea si de a frana creditarea. De altfel, BNR si-a reinnoit angajamentul de a mentine un control strict al lichiditatilor de pe piata monetara.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, apreciaza ca decizia de majorare a dobanzii poate fi interpretata si ca o "infirmare a scenariului conform caruia maxima pe inflatie va fi in iulie". Pana acum, atat piata, cat si proiectia BNR indicau atingerea unui varf al inflatiei anuale in iulie, la peste 9%, urmand ca din august cresterea preturilor sa incetineasca.
"Mentinerea pasului de majorare poate fi interpretata ca o confirmare a faptului ca tensiunile din economie nu s