In aceasta perioada de vara, un lucru esential pentru cei care inca mai detin vin din productia anului trecut, este respectarea anumitor reguli de pastrare acestuia. In cazul aparitiilor anumitor deficiente asupra vinului, exista anumite tratamente capabile sa mentina vinul la standarde normale de calitate pe timpul depozitarii.
Tratament cu sulf gazos
Pentru cei care mai au resturi de vin trebuie facut în permanenta controlul vinului. In cazul în care vinul e tulbure este indicata folosirea anumitor compusi chimici, unul dintre tratamentele folosite fiind tratarea cu sulf a vinului. “In cazul cand se obsearva tulburari ale vinului, se trage imediat vinul de pe drojdie si se administreaza sulf gazos. Fara acest tratament vinul este roscat si iesit din parametrii. Sulful este substanta care blocheaza dezvoltarea bacterilor si le omoara pur si simplu. In cazul in care vinul este slab alcoolizat intervine procesul de otetire iar tratarea cu sulf nu mai are nici un efect”, a declarat Oliviu Petru, inspector vinitivicol în cadrul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Mures.
Tratament sanatos
Multe persoane considera ca tratatarea vinului cu anumiti compusi chimici, cum e sulful in cazul de fata, produce efecte negative asupra starii de sanatate, mai exact dureri de cap. Acest lucru este infirmat însa de catre specialistii din domeniul viticol. Problemele pot aparea in cazul tratamentelor cu sulf lichid când concentratia trebuie stabilita cu exactitate, in functie de cantitatea vinului.
“Eu recomand persoanelor private sa foloseasca sulful gazos. Procedeul e foarte simplu, se pune o galeata de vin pe fundul vasului, la damigenele de sticla este obligatoriu acest lucru deoarece sulful poate crapa sticla, se adauga pesticidul, dupa care se barboteaza restul de vin. Apoi, se amesteca si nu mai este nici o problema”, a explicat Oliv