Preturile caselor scad in Irlanda mult mai repede decat in restul Marii Britanii, in timp ce piata creditelor ipotecare a scazut cu 60%.
Jim Kingham, director al firmei A1 Shortnotice cu operatiuni in zona Belfastului, spune ca activitatea firmei sale este mai serios afectata de criza pietelor de credit decat a fost de cei 35 de ani de acte de violenta care au zguduit Irlanda de Nord.
Kingham a disponibilizat noua din cei 12 angajati ai firmei pe care o conduce, in conditiile in care preturile locuintelor scad, iar vanzarile se diminueaza.
Economia Irlandei de Nord stagneaza in contextul in care preturile locuintelor, care au inceput sa creasca in momentul in care actele de violenta au luat sfarsit, inregistreaza cel mai rapid ritm de scadere din Marea Britanie, iar activitatea din sectorul constructiilor atinge cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, scrie Bloomberg.
"Achizitiile au inghetat. Investitorii si-au facut bagajele", spune Alastair Adair, profesor in cadrul University of Ulster, care contribuie la realizarea principalului indice al preturilor la locuinte din provincie. "Este o problema reala pentru economie".
Economia Irlandei de Nord va avansa cu 1% in acest an si anul viitor, mai putin de jumatatea ratei inregistrate in 2007, conform estimarilor Ulster Bank, divizie a Royal Bank of Scotland Group.
Provincia se asteptase sa asiste la o renastere economica in urma acordului de impartire a puterii intre catolici si protestanti incheiat anul trecut.
Acordul a pus capat unui conflict care a facut 3.500 de victime in perioada cunoscuta sub numele de "The Troubles" (Problemele).
In urma incheierii acordului, preturile locuintelor au inregistrat aici cel mai rapid ritm de crestere din Europa, conform datelor Royal Institute of Chartered Surveyors. Acestea au consemnat o crestere de 79% in decurs de do