Autorităţile locale trebuie să stabilească, până la mijlocul lunii septembrie, în ce măsură vor subvenţiona factura la încălzire. Sursa: Andreea Tănase
Preţul energiei termice livrate de producătorii în cogenerare, care produc simultan electricitate şi agent termic, a crescut în medie cu 9%, iar cel al gigacaloriei furnizate de centralele simple este pe cale să fie majorat cu acelaşi procent, a declarat, ieri, pentru EVZ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Marian Bîgiu. „Deocamdată nu am primit datele de la toţi producătorii de energie termică, dar creşterea preţului va fi în medie de aproape 10%, din cauza majorării costurilor cu achiziţia combustibilului“, a precizat Bîgiu.
Edilii decid
Acest lucru nu înseamnă, însă, că factura plătită de populaţie va creşte în acelaşi ritm, întrucât, la preţul de producţie, se aplică o subvenţie de minimum 10% de la bugetele locale şi un ajutor de până la 45% de la stat pentru combustibil. „ANRSC trimite către autorităţile locale un aviz tehnic pentru a justifica majorarea preţului la producă- tori, pe baza căruia consiliul local aprobă în ce măsură va fi subvenţionată factura şi stabileşte preţul final plătit de populaţ ie“, a explicat şeful Direcţiei Preţuri şi Tarife din ANRSC, Constantin Predoi.
Potrivit acestuia, de regulă, subvenţia depăşeşte ponderea obligatorie de 10%. „Cele mai mari preţuri de producţie se găsesc în zonele unde numărul debranşărilor a fost foarte mare, cum ar fi Alba-Iulia sau Baia-Mare, unde autorităţile locale şi-au asumat acordarea unei subvenţii mai mari, pentru a ţine factura la un nivel acceptabil“, a mai arătat Predoi.
Ajutor pentru combustibil
În baza unei ordonanţe din 2006, maximum 45% din costul cu combustibil pentru producţia de energie t