Şeful statului a declarat, astăzi, că atât România, cât şi Serbia au fost afectate în trecut de naţionalism, de extremism şi de incapacitatea oamenilor politici de a comunica, precizând că cele două ţări se aseamănă din punctul de vedere al trecutului istoric. Traian Băsescu a afirmat că a venit "cu plăcere" pentru a vizita Şcoala de vară "Serbia Noastră", unde, alături de omologul său sârb, Boris Tadici, a inaugurat "Ziua României". Preşedintele Traian Băsescu a mai fost la Belgrad într-o vizită de lucru la sfârşitul lunii ianuarie, cu puţin timp înainte ca provincia Kosovo să-şi declare independenţa. Sursa: Rompres "Am venit cu plăcere în Serbia prietenă, vecină. De asemenea, am venit cu multă plăcere pentru o întâlnire cu copii care se educă în spiritul Europei, acela al respectării valorilor culturale ale fiecăreia dintre naţiunile Europei", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.
Preşedintele României a apreciat că organizarea acestei şcoli de vară reprezintă "pregătirea reală pentru viaţa reală în Europa, o Europă în care valorile culturale şi obiceiurile fiecărei naţiuni sunt respectate", invitându-i să organizeze o astfel de manifestare şi în România.
Omologul sârb, Boris Tadici, şi-a început discursul cu formula "dragă Traiane, prietene" şi i-a mulţumit preşedintelui României pentru prezenţa sa la eveniment.
"Popoarele noastre sunt prietene de-a lungul secolelor. Îmi aduc aminte de o zicală veche care spune că România are doi prieteni, Marea Neagră şi Serbia. Noi, avem ca prietenă România, dar din păcate nu avem o mare", a afirmat Tadici.
Preşedintele sârb a mai spus că de fiecare dată când a vizitat România s-a simţit "ca acasă" şi i-a urat preşedintelui Băsescu să se simtă la fel în Serbia.
Cei doi şefi de stat au participat la evenimentele organizate în cadrul şcolii de vară "Serbi