45 de organizaţii de mediu cer oprirea poluării din minerit Poluarea de la Borşa reactivează dezbaterea privind utilizarea cianurii în minerit. Guvernul este somat să închidă vechile mine 45 de organizaţii de mediu cer oprirea poluării din minerit
Poluarea de la Borşa reactivează dezbaterea privind utilizarea cianurii în minerit. Guvernul este somat să închidă vechile mine şi să nu aprobe noi proiecte miniere.
Situaţia lacului de decantare de la Baia Borşa a intrat în vizorul societăţii civile după ce unul din cele două baraje Colbu a cedat. Şefii de guvern din România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia, precum şi miniştrii mediului şi preşedinţii instituţiilor legislative din cele patru state au primit o scrisoare deschisă semnată de 45 de organizaţii neguvernamentale de mediu.
Societatea civilă cere, astfel, ca instituţiile responsabile să urgenteze măsurile care se impun pentru oprirea poluării rezultate din activităţile miniere care se desfăşoară în bazinele Dunării şi Tisei. În acelaşi timp, sunt amintite rezultatele unui sondaj de opinie potrivit căruia două treimi din populaţia României susţin interzicerea cianurii în minerit.
Aceştia susţin că probele recolate de autorităţile de mediu din Ungaria la Tivadar (la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina) au confirmat poluare cu mangan, cupru, fier şi plumb, precum şi un nivel ridicat de cadmiu, din cauza deversărilor de la Baia Borşa.
Roşia Montană, direct vizată
Soluţia pe care o propune societatea civilă pentru rezolvarea acestor probleme vizează închiderea minelor poluante şi oprirea avizării altor proiecte noi.
"Până în momentul în care va intra în vigoare o legislaţie care să oprească avaria barajelor din sectorul minier şi până când se vor lua măsuri, vă îndemnăm să nu aprobaţi noi proiecte miniere", se arată în textul scrisorii deschise, care face referire la p