Ploile torenţiale căzute în Ucraina au umflat apele Autorităţile susţin că ploile din Ucraina, şi nu defrişările masive, sunt responsabile pentru inundaţiile care s-au abătut asupra
Ploile torenţiale căzute în Ucraina au umflat apele
Autorităţile susţin că ploile din Ucraina, şi nu defrişările masive, sunt responsabile pentru inundaţiile care s-au abătut asupra nordului României.
Specialiştii afirmă că defrişările masive din munţii noştri ar fi putut, cel mult, să ajute natura dezlănţuită, dar nu ele au reprezentat cauza inundaţiilor.
Cu toate acestea, autorităţile reiterează necesitatea opririi tăierilor haotice de păduri, fiindcă influenţează în mod negativ producerea inundaţiilor.
Apa a venit de la vecini
Specialiştii spun că în Ucraina ploile au fost mult mai abundente şi mai persistente decât în ţara noastră. De aceea, ministrul secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Varga, a subliniat că necazul a fost provocat de potopul dezlănţuit în ţara vecină.
"Nu defrişările sunt cauza acestor inundaţii din nordul ţării noastre. În Ucraina a plouat intens şi astfel a fost afectat teritoriul ţării noastre", a spus Varga. Ea a adăugat că pădurile au un rol foarte important şi că s-a constatat o legătură între defrişări şi inundaţii, dar în cazul acesta nu se pune problema aşa.
Şi meteorologul Dumitru Baltă este de aceeaşi părere. "Prutul şi Siretul îşi au izvoarele pe teritoriul Ucrainei. A plouat abundent şi apa s-a scurs în bazinul hidrografic al Siretului şi al Prutului, care ajung pe teritoriul României", a explicat Dumitru Baltă.
Tăierea copacilor, un pericol
Pădurea este factorul care stabilizează solul. "Viteza de scurgere de pe versanţi este mai mică dacă zona respectivă este împădurită. Muntele este un loc unde nu se face curăţenie. În urma defrişărilor rămân crengi