Sub presiunea inflatiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat ieri cu 0,25 puncte procentuale dobinda de politica monetara pentru a saptea oara consecutiv. Valoarea dobinzii de referinta a ajuns la 10,25% pe an, depasind astfel pragul psihologic de 10%.
Sub presiunea inflaţiei, Banca Naţională a României (BNR) a majorat ieri cu 0,25 puncte procentuale dobînda de politică monetară pentru a şaptea oară consecutiv. Valoarea dobînzii de referinţa a ajuns la 10,25% pe an, depăşind astfel pragul psihologic de 10%.
Măsura BNR pune o nouă frînă creditării, avînd în vedere că băncile comerciale vor fi nevoite să mărească din nou dobînzile la împrumuturi. Majorarea decisă ieri ridică dobînda de referinţă, principalul instrument de politică monetară, cu 3,25 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007. Mulţi oameni evită să mai ia împrumuturi avînd în vedere costurile acestora din ce în ce mai mari. Măsura a surprins mediul bancar. Un sondaj realizat joi printre membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR) a relevat că 80% dintre analiştii financiari nu se aşteptau ca BNR să majoreze dobînda cheie.
INFLAŢIE. BNR mai doreşte şi o apreciere a leului în raport cu euro pentru a se ajuta de curs în lupta cu inflaţia. "Mă aştept ca în 2-3 luni cursul să coboare la 3,4 lei/euro, chiar dacă nu mai majorează dobânda", a spus Alexandru-Chisdeciuc, senior economist ING Bank. De fapt, economiştii sînt de părere că evoluţia inflaţiei este principalul factor care a stat la baza creşterii dobânzii. "Decizia de majorare a dobânzii poate fi interpretată şi ca o infirmare a scenariului conform căruia maxima pe inflaţie va fi in iulie. Menţinerea pasului de majorare poate fi interpretată ca o confirmare a faptului ca tensiunile din economie nu s-au accentuat, dar vor persista şi în a doua parte a anului", a declarat