Tonga, micuţa naţiune din Pacific (e drept, formată din 169 de insule, din care doar 30 sunt locuite de aproximativ 100.000 de oameni), şi-a încoronat noul rege, după o amânare de 18 luni a mult-aşteptatului moment. Evenimentul, la care au participart reprezentanţi ai marilor case regale din întreaga lume, a fost încununarea unei întregi săptămâni de petreceri, banchete şi evenimente sportive, pentru care au fost scoase din visteria statului peste 1,5 milioane de lire sterline.
Ceremonia propriu-zisă de încoronare a fost una copiată după ceremonia de încoronare a regilor Marii Britanii – pentru că regele George Tupou al V-lea (numit cu duioşie de supuşii săi G5) este mare iubitor de cultură britanică, fiind şcolit la Oxford şi Sandhurst. G5 a avut parte însă şi de o încoronare tipică meleagurilor natale, în cursul căreia zeci de porci prăjiţi şi sute de coşuri de mâncare au fost dăruite regelui de către şefii de sate şi nobili. Ceremoniile se vor încheia cu alte trei baluri: unul pentru persoane foarte, foarte importante, altul pentru persoane importante şi un al treilea pentru „oameni”, notează publicaţia britanică The Guardian.
Un rege excentric dar preocupat de popor
Regele George Tupou al V-lea a fost nevoit să-şi amâne încoronarea după ce poporul s-a răsculat, imediat după moartea tatălui său, pentru a cere reforme politice şi măsuri de combatere a sărăciei crunte cu care se confruntă. G5 este acuzat de excentricitate, pentru că poartă monoclu, vorbeşte cu un pronunţat accent britanic şi adoră să se plimbe cu un taxi londonez (el susţine că atunci când este îmbrăcat în uniforma militară completă îi este mai uşor să urce şi să coboare din maşină). Îi plac computerele, colecţionează soldăţei de jucărie şi se joacă cu bărcuţe telecomandate în piscina vilei sale. Principala sa pasiune este însă bunăstarea poporului său, susţin consil