Lui Constantin Sănduc, în vârstă de 80 de ani, râul i-a distrus gospodăria în 1969, 1974 şi 2008. Sursa: Răzvan Sauciuc
În zonele afectate de inundaţii, oamenii au început să se întoarcă acasă, pentru a vedea ce mai poate fi salvat din agoniseala de-o viaţă. În foarte multe cazuri, apele nu le-au mai lăsat sinistraţilor decât nămol şi gospodării în ruină.
Pe de altă parte, 6.500 de oameni erau ieri încă evacuaţi, iar alte câteva mii de oameni trăiau cu spaima că apele îi vor lăsa pe drumuri. Asta pentru că avertizarea cod roşu de pe Prut este valabilă până astăzi la ora 16.00, pe sectorul Stânca-Ungheni, vizate fiind judeţele Botoşani şi Iaşi.
Doarme în cort
Constantin Sănduc, din comuna botoşăneană Rădăuţi Prut, este unul dintre miile de oameni greu încercaţi de furia naturii. La 80 de ani, bărbatul şi-a văzut de trei ori casa luată de apele Prutului. Şi de fiecare dată a găsit puterea de a o lua de capăt. Acum spune însă că este prea bătrân să mai poată lupta de unul singur şi aşteaptă să fie ajutat de autorităţi.
„Este a treia casă pe care mi-o ia apa. De fiecare dată când au fost inundaţii am rămas fără casă. Prima dată în 1969, apoi în 1974 şi acum. Am 80 de ani şi nu pot să-mi fac o altă casă. Apa mi-a luat tot şi nu se mai poate face nimic. Casa a rezistat aproape trei zile, dar astăzi (n.r. - ieri) a cedat. Era din chirpici“, povesteşte amărât Constantin Sănduc. De la începutul săptămânii, bătrânul locuieş te într-unul dintre corturile ridicate de către autorităţi şi spune că nu ştie ce va face de-acum înainte. Constantin Sănduc s-a resemnat cu ideea că nu mai poate ridica o casă şi aşteaptă sprijin de la autorităţi.
„Ne-au promis ajutor“
Bărbatul ştie că satul său a fost vizitat de ministrul internelor, Cristian David, şi de ministrul muncii, Paul Păcuraru. De altfel,