» Inundatiile umfla profiturile producatorilor de materiale de constructii (ciment, placaje, cherestea, BCA), ale fabricantilor si comerciantilor de bunuri de larg consum (mobila, electrocasnice) si saracesc vistieria statului.
» Refacerea caselor sinistratilor pe noi amplasamente antreneaza dezvoltarea durabila a zonelor afectate de urgia apelor.
» Economistii compara inundatiile cu un razboi in care avutia populatiei si bugetul platesc un tribut greu; dupa razboi, prin reconstructie, pierderile financiare scad.
Efectele pozitive ale inundatiilor apar in timpul perioadelor de reconstructie, cand statul, prin intermediul Guvernului si al autoritatilor locale, efectueaza investitii masive, neprogramate, in refacerea caselor si a infrastructurii distruse, arata economistii. Oamenii de afaceri spun ca acesti bani alimenteaza in principal industria materialelor de constructii (ciment, placaje, invelitori, cherestea, BCA) si industria bunurilor de folosinta indelungata (mobila, electrocasnice etc.), care
pot inregistra vanzari-record. "Pentru constructii, inundatiile aduc solicitari, dar si venituri in plus, ceea ce inseamna dezvoltare. Proiectele in care statul investeste acum vor asigura o dinamica superioara a constructiilor in 2008, peste cea programata, ceea ce se va regasi in cresterea economica", ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii. Plosceanu spune ca astfel de cresteri sunt consemnate in general dupa razboaie si calamitati, cand nu numai cele trei segmente ale sectorului constructiilor – lucrari noi, real estate si reparatii – au de castigat, ci si industria materialelor de constructii sau transportatorii.
Oamenii de afaceri apreciaza ca inundatiile pot stimula "peste asteptari" agentii economici din industria materialelor de constructii si antr