Beijing-ul se schimba in asteptarea celui mai important eveniment sportiv mondial. Trece la haine de gala, pune putin fard ici-colo si, conform teoriei efectului de fluture, toata lumea se schimba cu el. Efectele Olimpiadei se simt din restaurantele chine
Chinezii si in jur de 500.000 straini (estimati pentru toata perioada Jocurilor Olimpice) incep deja sa descopere noul Beijing. Poate cele mai vizibile efecte ale Olimpiadei sunt cele arhitecturale. Beijing National Stadium, numit si "cuibul", din cauza suprafetei dantelate asemanatoare cu un cuib de pasare, a fost terminat in martie, dupa sase ani, si poate gazdui 91.000 de spectatori. Stadionul e locul principal de desfasurare a evenimentelor, inclusiv a ceremoniilor de deschidere si inchidere. Include un centru acvatic in stil futurist si are un acoperis format dintr-un schelet din otel acoperit cu o membrana. Tot complexul, creat de doi arhitecti elvetieni, Herzog si De Meuron, a costat in jur de 500 de milioane de dolari.
Chinezii au planuri mari - 1.000 de cupluri se vor casatori pe 8 august, ziua cu 3 de 8 aleasa pentru inceperea Olimpiadei, pentru ca e o cifra norocoasa la chinezi. Altii regreta micile inconveniente: "Nu voi mai putea merge zilnic cu masina, nu pot trimite baterii prin posta si sunt verificat la metrou", se scria pe un site.
Se estimeaza ca vor fi 2,5 milioane de vizitatori, dar hotelurile nu sunt inca foarte ocupate, poate si din pricina restrictiilor la vize. In plus, 600 de familii din Beijing au fost alese pentru a oferi cazare (pentru care au voie sa perceapa un tarif de 60-80 dolari). Iar mancarea cu carne de caine a fost interzisa, dupa cum trambita presa. Aerul e inca foarte poluat, dar masinile care nu au placute de Beijing vor fi scoase din oras si toate constructiile vor fi oprite.
Nici moda si finantele nu pot ramane indiferente. Visa a mon