Dificultatile pe care le intampina procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, reprezinta simptomul unei culturi in care coruptia nu este sinonima cu dezonoarea, noteaza The Economist, intr-o analiza a luptei politice din Romania privind conducerea DNA, intitulata "Mr Too Clean?".
Transparency International coteaza Romania ca fiind cel mai corupt stat al Uniunii Europene. Mita este endemica si este specifica sistemului medical sau pentru a obtine favorurile profesorilor, potrivit The Economist.com.
"Lupta impotriva coruptiei intr-o tara care o tolereaza este o munca singuratica, iar Daniel Morar s-ar putea sa nu o mai faca pentru mult timp. Dezagreat de majoritatea politicienilor si denigrat in presa, Daniel Morar isi va incheia mandatul in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie in 12 august. O declaratie a autoritatilor care va anunta, cel mai probabil, inlocuirea sa, este asteptata in perioada imediat urmatoare".
Daca se intampla asa, cea mai fierbinte tema politica din Romania va deveni de anvergura internationala. Raportul Comisiei Europene din 23 iulie a criticat eforturile modeste ale autoritatilor in lupta impotriva coruptiei, fara a impune insa sanctiuni, ca in cazul Bulgariei.
Raportul a laudat in schimb activitatea DNA, iar un purtator de cuvant a declarat ca reconfirmarea in functie a lui Daniel Morar reprezinta un test pentru dorinta autoritatilor romane de a reduce nivelul inalt al coruptiei dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Parlamentul, in schimb, nu impartaseste aceeasi admiratie fata de activitatea lui Morar. Cele doua camere s-au folosit de dreptul de veto pentru a bloca ajungerea in instanta a celor mai fierbinti dosare instrumentate de DNA. Din cele 109 dosare finalizate in 2007, doar in 25 s-au dat sentinte de inchisoare, in cea mai mare parte condamnarile fiind min