Nivelul ridicat de vitamina C poate scădea riscul de diabet cu 62 de procente, conform unui studiu britanic, efectuat de specialiştii spitalului din Cambridge. Cercetarea, care s-a derulat pe parcursul a 12 ani, a descoperit şi o legătură între consumul de fructe şi legume şi reducerea riscului de diabet, accentuând încă o dată importanţa celor cinci porţii de vegetale pe zi.
Cercetătorii au analizat dieta pacienţilor incluşi în studiu şi au observat, în timp, că persoanele care au un nivel ridicat de vitamina C în sânge, dar care au adoptat şi un regim bogat în fructe şi legume sunt mult mai puţin predispuse la riscul apariţiei diabetului tip 2. Cercetătorii au observat o asociere între vitamina C şi respectiva boală, însă nu au putut constata nici un efect în acest caz datorat conţinutului mare de fibre din alimentele proaspete. De ajutor ar putea fi vitaminele, mineralele şi alşi compuşi care au efecte antioxidante
Conform statisticilor, aproape 20 de milioane de persoane suferă de diabet în UE, iar estimările spun că până în anul 2030 se va ajunge la 26 de milioane de diabetici. (E.H.)
Nivelul ridicat de vitamina C poate scădea riscul de diabet cu 62 de procente, conform unui studiu britanic, efectuat de specialiştii spitalului din Cambridge. Cercetarea, care s-a derulat pe parcursul a 12 ani, a descoperit şi o legătură între consumul de fructe şi legume şi reducerea riscului de diabet, accentuând încă o dată importanţa celor cinci porţii de vegetale pe zi.
Cercetătorii au analizat dieta pacienţilor incluşi în studiu şi au observat, în timp, că persoanele care au un nivel ridicat de vitamina C în sânge, dar care au adoptat şi un regim bogat în fructe şi legume sunt mult mai puţin predispuse la riscul apariţiei diabetului tip 2. Cercetătorii au observat o asociere între vitamina C şi respectiva boală, însă nu au p