Barack Obama şi John McCain au pus accentul, în ultimul timp, pe politica externă, efectuând turnee în Europa şi în Orientul Mijlociu. Pentru alegătorul american însă contează
Barack Obama şi John McCain au pus accentul, în ultimul timp, pe politica externă, efectuând turnee în Europa şi în Orientul Mijlociu.
Pentru alegătorul american însă contează mult mai mult programele de politică internă, în condiţiile în care America nu mai este un tărâm al prosperităţii. Creşterea preţului la benzină şi criza imobiliară sunt doar două dintre problemele presante ale populaţiei, care vrea să-l aleagă pe cel ce ar putea să-i asigure un trai cât mai bun, într-un timp cât mai scurt.
Negociere vs acţiune
Pe plan extern, subiectul cel mai apropiat de sufletul americanului este implicarea trupelor în Irak şi în Afganistan, ţări în care soldaţii SUA continuă să-şi piardă viaţa în atentate.
Viziunile celor doi în materie de politică externă diferă radical. Senatorul de Illinois mizează foarte mult pe negocieri şi discuţii, inclusiv cu state precum Iran, Cuba şi Coreea de Nord.
În schimb, pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian, veteranul din Vietnam ar opta pentru o intervenţie militară. Şi în ceea ce priveşte Cuba, senatorul de Arizona ar adopta linia dură a administraţiei Bush, menţinând embargoul împotriva regimului de la Havana. Singurele teme care îi apropie pe cei doi rivali sunt Afganistanul şi Israelul.
Atât McCain, cât şi Obama intenţionează să mărească numărul trupelor din această ţară şi să impulsioneze reconstrucţia Afganistanului. Cât despre Israel, cei doi sunt decişi să facă o prioritate din rezolvarea conflictului arabo-israelian.
Deşi Barack Obama şi John McCain au efectuat turnee îndelung mediatizate în străinătate, cetăţeanul din SUA votează cu gândul la s