In spitalele din America se inregistreaza mai multe decese din cauza medicamentelor administrate gresit si a reactiilor adverse ale acestora, decat in urma accidentelor rutiere sau cancerelor de san si infectiilor cu virusul HIV.
Un studiu realizat de cercetatorii canadieni dezvaluie ca mai bine de doua milioane de americani internati in spital au avut de suferit intr-un an de pe urma medicatiei prescrise, iar in cazul a doua sute de mii dintre ei, efectele au fost fatale. De cate ori te-ai trezit ca tratamentul dat de medic ti-a facut mai mult rau decat bine? Sta si in puterea ta sa eviti astfel de situatii. Afla din articol cum o poti face.
In cabinetul medicului
Pentru a preveni astfel de greseli, trebuie sa stii exact ce ti-a prescris medicul, cat de des trebuie sa le iei si in ce doza. Sa nu iesi din cabinetul doctorului nelamurit! Daca nu intelegi ceva, intreaba! Asigura-te ca intelegi de ce iei acel medicament! S-ar putea ca medicul sa se infurie cand ii pui tot felul de intrebari, insa este spre binele tau sa faci asta.
Aminteste-i despre medicamentele la care esti alergic si despre bolile de care mai suferi. Multi dintre ei uita sa te intrebe si te poti trezi ca unele medicamente sunt contraindicate in anumite afectiuni.
Iar cand medicul scrie o retate, ar fi bine sa te asiguri ca ii poti descifra scrisul. Nu te baza ca va intelege farmacistul. Daca nu ai curajul sa-i ceri medicului sa scrie cu litere de tipar, macar roaga-l sa-ti “traduca” reteta, ca sa apuci sa-ti notezi intr-o agenda.
In farmacie
Nu lua punguta cu medicamente si pe-aici ti-e drumul! Verifica daca ai primit ceea ce ti s-a prescris si mai intreaba inca o data cum sa le iei. Daca nu gasesti toate medicamentele de pe reteta si ti se ofera inlocuitori, ar fi mai bine sa le mai cauti, mai ales daca nu ai incredere in fa