La Wien Museum - muzeul orasului Viena -, o expozitie dedicata Pietei Karlsplatz ofera o experienta insolita: o plimbare cu macaraua.
Organizatorii expozitiei Pulsul orasului. 2000 de ani Karlsplatz s-au gandit sa integreze ca exponat si bine cunoscuta piata din capitala Austriei, astfel incat, din iulie pana in septembrie, in fiecare sambata si duminica, vizitatorii se pot urca intr-o cabina deschisa, instalata in fata muzeului, pe care o macara o ridica la inaltimea de 35 de metri.
De aici poate fi admirata nu numai intreaga piata, ci si o mare parte din Viena. Piata Karlsplatz este ea insasi un paradox. Cu o suprafata de 45.000 mp, este cea mai mare piata din Viena, reunind si cele mai multe institutii de cultura: Wiener Musikverein - sala de concerte a Orchestrei Filarmonicii din Viena, Kunstlerhaus, Wien Museum, cladirea Secession (manifest al perioadei Art Nouveau), impozanta biserica Sf. Karl etc. De asemenea, este una dintre cele mai active zone din punct de vedere cultural, aici desfasurandu-se printre altele si asa-numitul proiect "Piata Artei-Karlsplatz".
In acelasi timp insa, piata este cunoscuta drept unul dintre locurile rau famate ale Vienei, din cauza cersetorilor si dependentilor de droguri care se adapostesc in special in statia de metrou de la Karlsplatz. Toate aceste detalii sunt surprinse de expozitia de la Wien Museum. Organizatorii le propun vizitatorilor, pe langa plimbarea cu macaraua, si o expeditie in 12 perioade istorice diferite. Aceasta fascinanta traversare a diverselor epoci este materializata in nenumarate si variate documente, printre care reprezentarea in facsimil a unui calaret aflat pe o camila (desenul fiind realizat in 1529), o fotografie a pietei de produse agricole din 1894, o gravura in culori din 1822 reprezentand un peisaj vienez cu Karlskirche (biserica Sf. Karl) in fundal, o schita de la 1909 semna