Prutul a început să iasă din matcă, de azi dimineaţă, punând în alertă zeci de poliţişti de frontieră şi specialişti de la Apele Române.
Câteva sate aflate în zona digurilor de protecţie au fost avertizate asupra pericolelor la care se expun, iar oamenii de aici au fost anunţaţi că vor fi evacuaţi, în cazul unei situaţii critice.
Revărsarea Prutului are şi efecte economice benefice. Numeroşi pescari s-au bulucit cu undiţele pe şesuri, acolo unde apele Prutului sunt în creştere. „Am prins un somn, şi e doar începutul. Cred că am să prind peşte ca lumea”, a spus un băiat găsit în zona Cârja.
La Broscoseşti, oamenii spun că nu vor pleca din case şi că Prutul nu a mai făcut inundaţii în zonă din 1956. De la autorităţi la oameni simpli, toti cei din zonă nu au decât un cuvânt pe buze: pericol de inundatii. Unii, cei mai bătrâni, ştiu că nu trebuie să subestimezi forţa Prutului, alţii iau în derâdere toate avertismentele.
De azi dimineaţă, Prutul a început să inunde zona dig-mal, adică în jur de 5.000 de hectare. Începând cu zona Ghermăneşti-Drânceni, poarta de intrare a Prutului, şi până la Cârja, adică pe mai mult de 100 de kilometri lungime, autorităţile sunt în alertă maximă.
"Nu sunt probleme deosebite. Ştim că Prutul a început să inunde zona dig-mal, dar nu se poate spune că avem probleme de vreun fel. La faţa locului, sunt specialişti de la Apele Române, angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi IJP, membri ai Comisiilor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Am identificat satele şi casele potenţiale a fi inundate, în cazul în care apa va trece peste diguri. Este vorba de 17 sate, cu peste 600 de case, dintre care un sat întreg, Broscoseşti, cu aproape 500 de suflete, va fi evacuat în totalitate, într-o situaţie extremă”, spune subprefectul Sergiu Marian.
(17:10)