Fondurile de pensii facultative (pilonul III), lansate pe piata in urma cu un an, sunt privite ca fiind singura modalitate prin care un angajat poate obtine dupa pensionare un venit comparabil cu salariul din perioada activa.
In prezent, pe piata exista opt fonduri de pensii facultative, administrate de companii ca ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management. O alta companie autorizata sa practice pensii facultative este Asirom Concordia, dar aceasta nu a lansat inca niciun fond.
Prima si cea mai fireasca intrebare care apare in mintea angajatilor care decid sa investeasca intr-un fond de pensii facultative este "Care sunt costurile?". Din contributiile platite lunar de clienti, care sunt limitate la 15% din venituri, fondurile de pensii percep diferite comisioane.
Printre acestea se numara comisionul suportat din contributii, comisionul de administrare suportat din activul fondului, taxa de audit, comisionul de depozitare suportat din activul fondului, comisionul de custodie suportat din activul fondului aflat in custodie, comisionul pentru corporate action suportat din activul fondului, comisioanele bancare, comisioanele de intermediere, penalitatea in caz de transfer la alt fond si tarifele de informare suplimentara, ultimele doua fiind suportate din activul personal.
Din punctul de vedere al comisionului suportat lunar de client din contributiile pe care le plateste, cel mai "ieftin" fond de pensii facultative de pe piata este OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari, care practica un nivel de 3%, potrivit unei comparatii prezentate pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Urmeaza fondul de pensii Acumulare, lansat de Raiffeisen Asset Management (3,5%), cele doua fonduri ale ING, Clasic si O