13 august ar putea deveni o zi de cotitura pentru clasa politica si pentru soarta viitoarei guvernari. Camera Deputatilor se va reuni atunci in sesiune extraordinara pentru a discuta cererile procurorilor de avizare a urmaririi penale pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea.
Precedenta incercare, la finalul sesiunii ordinare, a esuat dintr-o penibila lipsa de cvorum. Intre timp insa, raportul pe Justitie si amenintarile explicite ale mai multor tari UE au fortat Parlamentul sa accepte o sesiune extraordinara pentru clarificarea problemei.
Exista practic trei posibilitati: o noua lipsa de cvorum, aviz negativ sau aviz pozitiv. Primele doua ar insemna un dezastru pentru Romania, aflata in continuare, sa nu uitam, sub monitorizare din cauza rezultatelor nemultumitoare ale luptei anticoruptie.
Salvarea celor doi ar fi cel mai prost semnal pe care l-ar putea da Bucurestiul si ar fi cale sigura spre sanctiuni de tipul celor incasate de Bulgaria, daca nu chiar spre clauza spre salvgardare.
Semnalul pe care Comisia Europeana il asteapta, daca nu chiar il impune, este un vot pozitiv care nu-i va trimite pe cei doi nici la puscarie, nici la ghilotina, ci doar in ancheta si eventual in fata instantei, adica intr-un mecanism legal si democratic de care Adrian Nastase, cel putin, se teme ca de Mamona.
Este clar ca PSD si PC ii vor apara pe Mitrea si Nastase de justitie. PD-L va vota pentru trimiterea lor in ancheta, desigur cu conditia sa reuseasca sa-si mobilizeze parlamentarii, ceeea ce la votul precedent n-a reusit.
Ce va face PNL? Grea decizie. Daca liberalii voteaza pentru trimiterea celor doi in ancheta, alianta aproape parafata cu PSD intra in criza. Iar daca pe 12 august, cu numai o zi inainte, Daniel Morar va fi reconfirmat la sefia DNA, criza va fi chiar grava. Social deocratii se vor simti abandonati