Majorarea la 10,25% a dobânzii-cheie scumpeşte finanţările, înainte de normele de creditare Decizia BNR de majorare cu 0,25% a dobânzii de politică monetară atrage critici. În
Majorarea la 10,25% a dobânzii-cheie scumpeşte finanţările, înainte de normele de creditare
Decizia BNR de majorare cu 0,25% a dobânzii de politică monetară atrage critici. În acelaşi timp, ea reflectă aşteptări inflaţioniste pentru sfârşitul de an.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat de la 10% la 10,25% dobânda-cheie. Evaluările anterioare par acum cel putin optimiste. "Păcăleala" este explicabilă prin faptul ca perspectiva BNR asupra inflaţiei nu o avea nimeni. Pentru depunători, aceasta este o veste bună. Scumpindu-se sursele de finanţare ale băncilor, se scumpesc implicit şi creditele.
BNR pune lupta cu inflaţia pe primul plan
"Decizia a surprins, deoarece părea a se fi acceptat în piaţă, inclusiv la nivelul BNR, că nivelul maxim al inflaţiei va fi în iulie. Decizia de majorare a dobânzii-cheie poate fi interpretată şi ca o infirmare a acestui scenariu", consideră Florian Libocor, economist-şef al BRD şi vicepreşedinte al asociaţiei analiştilor bancari. La prima vedere, decizia BNR are influenţă pozitivă cel puţin asupra cursului.
Ieri s-a apreciat uşor, imediat după anunţul privind majorarea dobânzii de politică monetară. Relativ mulţumiţi par şi administratorii de fonduri de investiţii cu grad scăzut de risc. "Această decizie face să crească randamentele instrumentelor cu venit fix (titlurile de stat, nr)", apreciază Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican Fond de Pensii.
Cei mai nemulţumiţi par bancherii. Băncile înregistrate în România sunt lovite din două părţi. Pe de o parte scumpirea lichidităţilor, pe de altă parte nemulţumirea clienţilor.
Aceasta, în plină campanie de creştere a pieţei: "Din perspectiva mac