Mircea Marian: „Oana Zăvoranu (PRM) va reprezenta imaginea viitorului parlament mai bine decât Săftoiu, Voinescu sau Avramescu“.
Sunt destul de convins că, dacă PRM trece de bariera celor cinci procente, Oana Zăvoranu va reprezenta viitorul parlament mult mai bine decât Adriana Săftoiu, Sever Voinescu sau Cătălin Avramescu.
Ceea ce nu realizează toţi aceşti fini analişti politici este că legislativul s-a transformat într-o fundătură. Alegerile uninominale - să acceptăm, de complezenţă, acest termen - vor înrăutăţi situaţia, pentru că presa îi va mediatiza, aproape în exclusivitate, pe maneliştii, starletele şi fotbaliştii care vor candida şi, eventual, vor fi şi aleşi. Momentul adevărului va fi în ziua în care îşi va începe activitatea viitorul parlament şi toate camerele de luat vederi se vor concentra asupra „Queridei“, ignorând personaje precum Săftoiu, Avramescu şi Voinescu.
Faptul că media aleargă după senzaţional şi după audienţă este, după părerea mea, un lucru firesc. Vinovaţi pentru faptul că deputaţii şi senatorii sunt printre cele mai antipatizate personaje din România sunt politicienii care au transformat parlamentul într-o anexă a executivului şi într-o maşină de vot. Faptul că legislativul a ajuns şi scut pentru demnitarii suspectaţi de corupţie nu a fost decât nuca din vârful colivei.
Ce îi împiedică pe deputaţi şi pe senatori să trezească la viaţă instituţia pe care o reprezintă? Să organizeze, de exemplu, după modelul englez, sesiuni periodice de interpelări la adresa primului-ministru. Sau, de fiecare dată când apare o situaţie de criză, să-i cheme pe miniştrii responsabili la audieri în comisii ori, eventual, în plen. PNL a promis, în 2005, că premierul Tăriceanu se va prezenta periodic în faţa parlamentului, dar, după primii doi ani de mandat, a uitat de acest angajament. Problema este că majorita